Paul Cézanne – umelecké diela
sep, 19 2022   |   Trendy a inšpirácie

Paul Cézanne – umelecké diela

Francúzsky maliar Paul Cézanne chcel zobrazovať svet a ovplyvňovať ľudské dojmy novým spôsobom, a preto porušil mnohé umelecké tradície. Zmeny, ku ktorým došlo v jeho umeleckej kariére a maliarskej technike, mali obrovský vplyv na súčasné umenie. Zoznámte sa s Paulom Cézannom, jeho životom a obrazmi.

Cézannov raný život a vzdelanie

Aby sme lepšie spoznali a porozumeli umeniu Paula Cézanna, pozrime sa bližšie na jeho životný príbeh a jeho prácu umelca. Paul Cézanne sa narodil 19. októbra 1839. Vyrastal v Aix-en-Provence vo Francúzsku. Jeho matka zomrela, keď bol ešte dieťa. Je známe, že jeho otec chcel, aby sa stal právnikom alebo politikom, nie umelcom. Preto ho v mladom veku poslal na právnickú školu, ale Cézanne po nejakom čase štúdium zanechal a namiesto toho začal maľovať. O svojom umeleckom cítení čoskoro presvedčil aj svojho otca, ktorý mu umožnil odísť študovať umenie do Paríža.

Stretával sa predovšetkým s umelcami, ktorí odmietali neoklasicistické a romantické maliarstvo, ktoré sa v tom čase nestretávalo so súhlasom väčšiny, a preto boli také diela vystavované na tzv. výstavách odmietnutých diel – Salon des Refusés.

Vo svojej umeleckej kariére prešiel rôznymi obdobiami a štýlmi, ale známy je predovšetkým svojimi obrazmi, ktoré kombinovali impresionizmus konca 19. storočia a kubizmus začiatku 20. storočia. Charakteristické pre jeho maliarsku techniku boli živé farby a jednoduché roviny. Jeho obrazy často zobrazovali zátišie, portréty a krajiny. Namaľoval mnoho zátiší s ovocím a zeleninou, ktoré – vzhľadom na ich geometrické tvary – považoval za predmety, ktoré stoja za to študovať (na Cézannových obrazoch mala aj obyčajná vec zreteľný sochársky rozmer).

Paul Cézanne – umelecké diela

Cézannov inovatívny prístup k maliarstvu mal obrovský vplyv na kubizmus a umenie, a preto je často nazývaný otcom moderného umenia. Vo svete umelcov bol považovaný – ako ho pomenovali Picasso a Braque – za „otca nás všetkých“.

Paul Cézanne – najpopulárnejšie obrazy

  • Zátišie jablka – Cézannov polosochársky prístup k maľovaniu zátišia mu priniesol slávu vo svete umelcov. Najobľúbenejším vyobrazením boli jablká, hrušky a broskyne, rozhádzané na stole spolu s plátnami, doskami, džbánmi a fľašami.

  • Séria obrazov zobrazujúcich horu Sainte-Victoire – miesto, ktoré sa navždy vrylo do pamäti Paula Cézanna. Hora Sainte-Victoire sa nachádza v blízkosti mesta, kde vyrastal. Mnoho rokov vytváral diela zobrazujúce túto krajinu z rôznych perspektív a v rôznych ročných obdobiach. Práve tieto diela najviac odrážajú zmeny, ku ktorým došlo v Cézannovej maliarskej technike v priebehu rokov.

  • Kúpanie – Cézanne bol známy svojou obľubou nahoty. Ženy kúpajúce sa v rieke sa často objavovali na jeho obrazoch.

  • Madame Cézanne v žltom kresle – portrét manželky Paula Cézanna vznikol v rokoch 1888 až 1890 v byte, ktorý si prenajal v Paríži.

Paul Cézanne – umelecké diela

  • Gardanne – obraz namaľovaný v roku 1885 zobrazuje mesto Gardanne vo Francúzsku (Provence, Azúrové pobrežie).

  • Diela zobrazujúce breh rieky Marne – aj tu ide o sériu obrazov, ktoré odrážajú krajinu okolo francúzskej rieky. Cézanne miloval maľovať prírodu severného Francúzska a na svojich obrazoch nádherne zachytával jej čaro.

Paul Cézanne – reprodukcia obrazov

Ste veľkým fanúšikom umeleckých diel Paula Cézanna? Chceli by ste mať jeho diela zobrazujúce zátišie u vás doma? Alebo dávate prednosť nástennej galérii s krajinkami? Nikto neznázornil kúzlo Provence tak nádherne ako Cézanne! V našom obchode si môžete kúpiť obrazy na plátne reprodukcie Paula Cézanna, ktoré vnesú do vášho priestoru nádych francúzskeho maliarskeho umenia.

späť
Čítajte tiež:

Fototapety príroda – pocíťte silu prírody vo svojom domove

Fototapeta s motívom prírody je skvelý spôsob, ako priniesť krásu prírody do vášho domova. Môže sa stať ústredným bodom priestoru alebo zdôraznením, ktoré dokonale doplní výzdobu celého interiéru. Použitie fototapiet s prírodou v usporiadaní interiéru pomôže vniesť do priestoru pocit rovnováhy a poriadku.

čítajte viac

Domáca kancelária – inšpirácia pre módny interiér

Pri navrhovaní dokonalej domácej kancelárie je potrebné zvážiť niekoľko faktorov. Napríklad výber správneho osvetlenia alebo pohodlného a ergonomického nábytku – samozrejme, vrátane stola, na ktorý sa zmestí notebook a všetky ostatné pracovné pomôcky. Dôležité je takisto zabezpečiť dostatok miesta pre všetko ďalšie prísluše

čítajte viac

Samolepiace nábytkové polepy – 5 nápadov na ich použitie

Je možné modernizovať starý nábytok rýchlo a ľahko? Samozrejme! Pomôžu s tým samolepiace nábytkové polepy, ktoré môžete umiestniť na všetko, od stolov a stoličiek, až po police a skrine. Je to skvelý spôsob, ako si prispôsobiť interiér podľa vlastného vkusu. Pozrite sa na niektoré z našich nápadov, kam ich môžete umiestniť.

čítajte viac

Henri Matisse – 6 vecí, ktoré treba vedieť o jeho živote a tvorbe

Henri Matisse je jedným z najvplyvnejších francúzskych maliarov dvadsiateho storočia a tvorcov moderného umenia. Umelcova práca sa vyznačuje odvážnym použitím farieb a jednoduchých foriem, ktoré sú často redukované na niekoľko tvarov či línií. 

čítajte viac