Izba pre tínedžerov – zariadenie, inšpirácie a nápady, ako ju zariadiť!
apr, 14 2021   |   Trendy a inšpirácie

Izba pre tínedžerov – zariadenie, inšpirácie a nápady, ako ju zariadiť!

Zariaďovanie izby pre tínedžerov je pre rodičov skutočnou výzvou. Na jednej strane chcú, aby interiér zdôrazňoval osobitý štýl a záujmy dieťaťa, na druhej strane musí zariadenie ladiť so vzhľadom celého domu. Poradíme vám, ako zariadiť izbu tínedžera tak, aby sa z nej stal zaujímavý a moderný priestor, ktorý bude nielen miestom na oddych, ale aj zónou, ktorá inšpiruje k tvorivosti.

Ako vhodne zariadiť izbu pre tínedžera?

Využite naše tipy! Internet je plný cenných článkov a nápadov, ako by mala vyzerať izba pre tínedžerov. Od módnych, štýlových konceptov až po tie bláznivejšie a farebnejšie. Bez ohľadu na to, čo hľadáte, určite nájdete niečo, čo vás inšpiruje.

Pri navrhovaní izby pre tínedžerov je dôležité uvedomiť si, že celý koncept musí byť dostatočne univerzálny, aby zariadenie izby rástlo spolu s tínedžerom.

Pri zariaďovaní detskej izby investujte do tradičného a organizačne funkčného nábytku a potom sa odvážne pustite do grafiky a doplnkov. Pýtate sa prečo? Pretože sa dajú oveľa ľahšie vymeniť, ak tínedžer zmení názor na výzdobu svojej izby.

Módna izba pre tínedžerku

Vytvoriť módny, kreatívny a zároveň funkčný priestor pre tínedžerku môže byť veľkou výzvou. Musíme brať do úvahy skutočnosť, že práve tu bude naše dieťa tráviť väčšinu svojho voľného času napríklad štúdiom alebo rozprávaním sa s kamarátkami.

Izba pre tínedžerov

Pri renovácii dievčenskej izby sa pýtajte, čo naozaj chce a potrebuje. Určite ju zapojte do tohto procesu. Možno má vlastné koníčky, možno v obchode videla niečo, čo ju zaujalo a čo by potom mohla využiť pri navrhovaní nového interiéru.

Štýl a farebný dizajn izby tínedžerky

Glamour, škandinávsky alebo boho štýl. Bez ohľadu na to, aký štýl bude dominovať, je veľmi dôležité použiť v ňom prvky, ktoré budú odrážať záujmy a vkus tínedžerky.

Izba pre tínedžerov

Izba pre tínedžerov

Navrhovanie priestoru sa oplatí začať výberom farebnej schémy stien. Veľmi módne sú kombinácie púdrovo ružovej s oranžovou, mätovou alebo modrou. Veľký záujem je aj o fototapety s kvetmi a o tropické fototapety s odvážnymi a výraznými vzormi, ktoré vdýchnu priestoru nezvyčajný vzhľad a šarm.

Nábytok a doplnky do dievčenskej izby

Dospievajúce dievčatá majú často pomerne veľkú zbierku oblečenia a šperkov. Preto by dievčenská izba mala byť vybavená vhodnými šatníkovými skriňami a komodami, aby bolo všetko dobre zorganizované. Ak to priestor dovoľuje, môžete zvážiť aj toaletný stolík s originálnym zrkadlom a LED osvetlením. Veľmi dôležitý je aj písací stôl, na ktorý sa zmestia všetky školské pomôcky, zakladače a knihy.

Izba pre tínedžerov

Izba pre tínedžerov

Izba pre tínedžerov

Dievčenská tínedžerská izba je vždy plná originálnych dizajnových doplnkov, prvkov a fotografií s priateľmi v kreatívnych rámikoch. Ideálnymi doplnkami sú malé bavlnené lampy cotton balls, vonné sviečky alebo malé či veľké prútené košíky na maličkosti.

V izbe dospievajúceho dievčaťa nemôžete zabudnúť na textílie. Vankúše, záclony, prikrývky a teplé deky dodajú interiéru útulnosť.

Originálna tínedžerská chlapčenská izba

Tínedžeri zvyčajne nemajú záujem o sofistikované a štýlové interiéry. Zameriavajú sa skôr na funkčnosť svojho priestoru než na módne detaily. Či už ide o kreatívny študijný kútik, miesto na oddych alebo hranie obľúbených hier, máme pre vás niekoľko skvelých nápadov na zariadenie izby dospievajúceho chlapca.

Farby stien v tínedžerskej izbe

Tapety s geometrickými vzormi, výrazné modré alebo zelené akcenty na stenách budú ideálne pre interiér mladého človeka. Táto farebná schéma v kombinácii s ladenými dekoratívnymi prvkami vytvorí ideálny priestor na učenie aj voľný čas.

Izba pre tínedžerov

Izba pre tínedžerov

Ak tínedžer uprednostňuje neutrálne farby stien, môžete do interiéru ľahko vniesť viac rozmerov kobercom alebo posteľnou bielizňou so zaujímavým vzorom, prípadne kúpiť nábytok s jedinečnými detailmi, napríklad s kovovými prvkami.

Nábytok a doplnky do chlapčenskej izby

Pomôžte svojmu tínedžerovi udržiavať poriadok nábytkom s dostatočným úložným priestorom na oblečenie a doplnky. Udržíte tým čistotu v izbe a zároveň zachováte štýl. Ak nie je možná kúpa nového vybavenia, navrhnite premaľovanie nábytku alebo ho pokryte špeciálnymi nálepkami na nábytok. Okrem toho kúpte aj niekoľko košov so štítkami.

Izba pre tínedžerov

Veľký písací stôl je základom izby pre tínedžerov! Široká plocha stola umožní usporiadať knihy a školské potreby a zároveň vám zostane miesto na počítač a herné vybavenie.

Zaujímavými doplnkami do chlapčenskej izby sú napríklad korková nástenka na pripínanie napr. fotografií a iných drobností, obrazy na plátne street art alebo pop art a obrazy s autami vo vintage štýle.

Ako zariadiť tínedžerskú izbu pre súrodencov?

Súrodenci nemajú vždy rovnaké záujmy a vkus. Spoločná izba dvoch tínedžerov sa môže veľmi ľahko premeniť na bojisko. Problémom ľahko predídete tým, že začnete s renováciou spálne. Samozrejme, za prítomnosti mládeže.

Izba pre tínedžerov

Pri navrhovaní tínedžerskej izby pre súrodencov je najdôležitejšie nájsť prvky, ktoré sa budú páčiť obom. Môže to byť farba stien, typ nábytku alebo neobyčajné doplnky. Možno majú rovnaké koníčky...? Každá spoločná dekorácia sa stane základom miestnosti, ktorá bude vyhovovať každému z nich.

Ako pripraviť izbu pre tínedžerov – nápady a spôsoby, ako vytvoriť vlastný priestor

  • Izbu pre tínedžerov môžeme rozdeliť na rôzne zóny: priestor na spanie, študovanie a oddelený priestor pre zábavu. Môžete tiež rozdeliť izbu tak, aby mal každý súrodenec svoj vlastný tvorivý priestor (napr. oddelený knižnicou, závesom alebo zástenou).
  • Čím sú deti staršie, tým majú konkrétnejšie predstavy o motíve svojej izby. Preto treba nájsť spôsob, ako tieto témy zaujímavým spôsobom prepojiť. Skvelo sa osvedčia fototapety! Napríklad si vyberte vzory nad každú posteľ, ktoré spolu farebne ladia.
  • Ak máte pre tínedžerov k dispozícii len úzku izbu alebo malý priestor, oplatí sa hľadať na internete nábytok, ktorý deťom poskytne vlastný priestor. Dobrou voľbou sú poschodové postele s veľkými policami na ukladanie vecí.
  • Treba vziať do úvahy, že obaja tínedžeri budú určite chcieť pozývať svojich kamarátov. Stoličky, vankúše a mäkký koberec sa budú ideálne hodiť na vytvorenie dostatočného priestoru na podlahe pre všetkých.

Izba pre tínedžerov

Sloboda a kreativita pri navrhovaní izby pre tínedžera

Pri navrhovaní izby pre tínedžerov venujte pozornosť veciam, ktoré sa vymykajú bežným zvyklostiam! Tínedžeri milujú nezávislosť a slobodu a má to vplyv na ich kreativitu. Väčšina z nich sa bude chcieť v novom priestore cítiť ako dospelí. Na detské nálepky na stenu, krabice na hračky a plyšové medvedíky rovno zabudnite. A hoci v očiach svojich rodičov budú stále deťmi, takéto zapojenie do procesu zariaďovania izby bude prvým krokom k dospelosti.

späť
Čítajte tiež:

Glamour spálňa - vytvorenie luxusného priestoru

Vitajte v spálni v glam štýle, ktorá je útočiskom navrhnutým tak, aby vám poskytla úplné pohodlie a zároveň prezentovala váš vycibrený vkus. Vytvorenie glamour spálne nie je len o tom, že ju naplníte špičkovými dekoráciami, ale aj o vytvorení atmosféry, v ktorej sa budete cítiť ako v osobnom päťhviezdičkovom apartmáne.

čítajte viac

Fototapety príroda – pocíťte silu prírody vo svojom domove

Fototapeta s motívom prírody je skvelý spôsob, ako priniesť krásu prírody do vášho domova. Môže sa stať ústredným bodom priestoru alebo zdôraznením, ktoré dokonale doplní výzdobu celého interiéru. Použitie fototapiet s prírodou v usporiadaní interiéru pomôže vniesť do priestoru pocit rovnováhy a poriadku.

čítajte viac

Domáca kancelária – inšpirácia pre módny interiér

Pri navrhovaní dokonalej domácej kancelárie je potrebné zvážiť niekoľko faktorov. Napríklad výber správneho osvetlenia alebo pohodlného a ergonomického nábytku – samozrejme, vrátane stola, na ktorý sa zmestí notebook a všetky ostatné pracovné pomôcky. Dôležité je takisto zabezpečiť dostatok miesta pre všetko ďalšie prísluše

čítajte viac

Samolepiace nábytkové polepy – 5 nápadov na ich použitie

Je možné modernizovať starý nábytok rýchlo a ľahko? Samozrejme! Pomôžu s tým samolepiace nábytkové polepy, ktoré môžete umiestniť na všetko, od stolov a stoličiek, až po police a skrine. Je to skvelý spôsob, ako si prispôsobiť interiér podľa vlastného vkusu. Pozrite sa na niektoré z našich nápadov, kam ich môžete umiestniť.

čítajte viac