Henri Matisse – 6 vecí, ktoré treba vedieť o jeho živote a tvorbe
aug, 10 2022   |   Interiéry

Henri Matisse – 6 vecí, ktoré treba vedieť o jeho živote a tvorbe

Henri Matisse je jedným z najvplyvnejších francúzskych maliarov dvadsiateho storočia a tvorcov moderného umenia. Matisse sa narodil v roku 1869 a bol talentovaným mladým chlapcom, ktorý bol už v 13-tich rokoch prijatý na prestížnu školu École des Beaux-Arts v Paríži. Študoval tam päť rokov, potom sa presťahoval do Londýna a nakoniec sa usadil v Nice, kde žil po zvyšok svojho života. Umelcova práca sa vyznačuje odvážnym použitím farieb a jednoduchých foriem, ktoré sú často redukované na niekoľko tvarov či línií. Experimentoval aj s novými technikami, ako sú napríklad koláže, výrezy a sochy, aby vytvoril nové vizuálne efekty. Chcete sa o ňom dozvedieť viac? Tu je 6 vecí, ktoré treba vedieť o tomto úžasnom umelcovi.

Vodca fauvizmu

Fauvizmus bolo nezávislé umelecké hnutie založené na Jesennom salóne v októbri 1905 v Paríži. Išlo o krátkodobé umelecké hnutie, ktoré vzniklo čiastočne v dôsledku skupín vytvorených samotnými umelcami. Začalo sa kontroverznou výstavou umeleckých diel Matissa, Alberta Marqueta, Vlamincka, Deraina a Keesa van Dongena. Svetlé a čisté farby, ktoré umelci hrubo aplikovali na plátno, boli považované za škandalózne. Rovnako poburujúco vnímali aj dielo „Žena v klobúku“, vďaka ktorej sa Henri Matisse stal vodcom skupiny.

Pojem fauvizmus je odvodený zo slova „fauve“, čo znamená „divoká šelma“. Štýl sa vyznačuje svetlými a kontrastnými farbami a odvážnymi ťahmi štetca. Fauvizmus sa stal základom pre vznik súčasných umeleckých hnutí, ako je napríklad expresionizmus, kubizmus a surrealizmus.

Skutočný cestovateľ

Henri miloval cestovanie! Nové miesto bolo pre neho zdrojom inšpirácie. Tam nachádzal nové svetlo a priestory, ktoré sa neskôr stali súčasťou jeho tvorby. Zo svojich ciest si nosil spomienkové skice a fotografie, aby si všetky miesta uchoval v pamäti. Cestovanie začal z Francúzska, kde navštívil napríklad Nice a Paríž, potom obdivoval okrem iného Korziku, Anglicko, Maroko a Alžírsko.

Henri Matisse

Predchodca koláže

Kvôli zdravotnému stavu sa Henri Matisse musel vzdať normálneho maľovania – rakovina hrubého čreva mu nedovolila vstať z postele. Napriek tomu však neprestal tvoriť! Vynašiel techniku „gouache découpé“ (technika vyrezávania papierových koláží). Ako vyzeral proces „maľovania“ takého obrazu? Matisse ležal v posteli a vyrezával rôzne postavy z listov papiera maľovaných technikou gvaš a následne ich jeho pomocníci lepili podľa pokynov na plátno. Jeho najpopulárnejšie diela vytvorené touto technikou sú Jazz (1947), La Tristesse du roi (1952) a The Snail (1953).

Henri Matisse – tvorba a najznámejšie diela

Obrazy Henriho Matissa patria medzi najdrahšie obrazy, ktoré sa kedy na svete predali. Môžete ich obdivovať v súkromných galériách a múzeách po celom svete. Jedným z Matissových najslávnejších diel je obraz „Tanec“ namaľovaný v roku 1910 na zvláštnu objednávku ruského zberateľa umenia Sergeja Shchukina. Matissove obrazy, ktoré tiež stoja za zmienku, sú: „Radosť zo života“ (1906), „Červené štúdio“ (1911), „Otvorené okno“ (1905), „Žena vo fialovom plášti“ (1937). Jeho obrazy môžu byť aj vo vašom dome vo forme reprodukcií.

Henri Matisse

Musée Matisse – šanca obdivovať diela Henriho Matissa zblízka

Hlboká náklonnosť Matissa k okúzľujúcej Nice vyústila do vytvorenia múzea, ktoré je po ňom pomenované. Vila Garin de Cocconato bola zvolená za jeho sídlo, ktoré sa nachádzalo v blízkosti rezidencie samotného maliara. Perfektne sa hodila na vystavovanie jeho diel, ktoré sám umelec a neskôr aj jeho dedičia odovzdali mestu. Prvé otvorenie sa konalo 5. januára 1963 a dodnes tu môžete obdivovať Matissovu tvorbu.

Henri Matisse

Z generácie na generáciu – syn Pierre Matisse ide v stopách svojho otca

Henri Matisse odovzdal lásku k umeniu aj svojim synom. Mal troch synov a dvaja z nich sa rozhodli ísť v stopách svojho otca. Najviac z nich vynikal najmladší (narodený v roku 1900). Jeho syn Pierre Matisse bol známym obchodníkom s umením. Na podnet svojho otca otvoril vo veku 31 rokov galériu v New Yorku, kde sa zaoberal umením ďalších 65 rokov. Vo svojej galérii vystavoval diela otca a mnohých ďalších súčasných umelcov, okrem iného: Alexandra Caldera, Marca Chagalla, Françoisa Rouana, Roberta Matta, Georgesa Rouaulta, Andrého Deraina. Vďaka zapojeniu do vývoja umenia bol považovaný za jednu z najdôležitejších osobností, ktoré prispeli k rozkvetu moderného umenia.

späť
Čítajte tiež:

Fototapety príroda – pocíťte silu prírody vo svojom domove

Fototapeta s motívom prírody je skvelý spôsob, ako priniesť krásu prírody do vášho domova. Môže sa stať ústredným bodom priestoru alebo zdôraznením, ktoré dokonale doplní výzdobu celého interiéru. Použitie fototapiet s prírodou v usporiadaní interiéru pomôže vniesť do priestoru pocit rovnováhy a poriadku.

čítajte viac

Domáca kancelária – inšpirácia pre módny interiér

Pri navrhovaní dokonalej domácej kancelárie je potrebné zvážiť niekoľko faktorov. Napríklad výber správneho osvetlenia alebo pohodlného a ergonomického nábytku – samozrejme, vrátane stola, na ktorý sa zmestí notebook a všetky ostatné pracovné pomôcky. Dôležité je takisto zabezpečiť dostatok miesta pre všetko ďalšie prísluše

čítajte viac

Samolepiace nábytkové polepy – 5 nápadov na ich použitie

Je možné modernizovať starý nábytok rýchlo a ľahko? Samozrejme! Pomôžu s tým samolepiace nábytkové polepy, ktoré môžete umiestniť na všetko, od stolov a stoličiek, až po police a skrine. Je to skvelý spôsob, ako si prispôsobiť interiér podľa vlastného vkusu. Pozrite sa na niektoré z našich nápadov, kam ich môžete umiestniť.

čítajte viac

Paul Cézanne – umelecké diela

Francúzsky maliar Paul Cézanne chcel zobrazovať svet a ovplyvňovať ľudské dojmy novým spôsobom, a preto porušil mnohé umelecké tradície. Zmeny, ku ktorým došlo v jeho umeleckej kariére a maliarskej technike, mali obrovský vplyv na súčasné umenie. Zoznámte sa s Paulom Cézannom, jeho životom a obrazmi.

čítajte viac