Obrazy do detskej izby – najzaujímavejšie motívy
júl, 14 2022   |   Interiéry

Obrazy do detskej izby – najzaujímavejšie motívy

Detská izba je malým kráľovstvom, priestorom, v ktorom môže tento výnimočný mladý človek rásť, hrať sa a relaxovať. Zariadenie detskej izby je pre rodičov skutočnou výzvou. Detská izba musí byť predovšetkým funkčná a bezpečná, ale mala by byť aj krásna. A práve tu nám pomôžu rôzne druhy dekorácií, ako sú napríklad tapety, textílie, plagáty alebo obrazy na plátne. Ak plánujete vyzdobiť steny detskej izby, tu je niekoľko tipov, ako vybrať vhodný obraz do detskej izby.

Na čo by ste sa mali zamerať pri výbere obrazov do detskej izby?

Bývanie od útleho veku vo vkusne zariadených interiéroch formuje zmysel pre estetiku a cit pre krásu okolia. Je dobré si uvedomiť, že na pohodu dieťaťa majú vplyv farby. Niektoré farby sú povzbudzujúce, iné upokojujúce. Ak sa v detskej izbe vytvorí voľný priestor na stene, skvelým nápadom na jeho zariadenie budú obrazy, ktoré umožnia meniť výzdobu podľa meniaceho sa vkusu dieťaťa. Umožní tak dieťaťu vyjadriť seba a svoje záujmy a vďaka obrazom bude izba útulná a farebná.

Pri výbere obrazu musíme okrem veku a záujmov nášho dieťaťa zohľadniť aj ďalšie faktory, napr. veľkosť miestnosti, jej farbu a tematiku návrhu. Aj keď nemáme radi obmedzenia, uvedomujeme si, že nie každý je fanúšikom chaosu, najmä v detskej izbe! Obrazy, ktoré v izbe zavesíme, sa majú stať doplnkom zariadenia, nie ho negatívne ovplyvňovať. Preto sa oplatí vyberať obrazy s motívmi – napr. zvierat, lesa, hory – niečo, čo sa dá intuitívne vnímať. Najlepšie je, ak je všetko v jednej veľkosti. Takto pripravená galéria vnesie do detského priestoru trochu harmónie.

Nezabudnite! Vyberte niečo, z čoho bude mať vaše dieťa radosť. K dispozícii je mnoho rôznych štýlov a veľkostí obrazov na plátne. Ľahko tak nájdete niečo, čo vyhovuje vašim potrebám a potrebám vášho dieťaťa.

Podmanivé obrazy do detskej izby

Obrazy do izieb najmenších detí sú tie, ktoré budú rozvíjať ich predstavivosť a kognitívne schopnosti. V izbe pre bábätká je dobré zavesiť obrázky, ktoré budú trénovať zrak, teda s jednoduchými tvarmi a v kontrastných farbách. Biele lietadlo na čiernom pozadí alebo čierne mačiatko na bielom pozadí budú fungovať perfektne. Bezpečnú a hrejivú atmosféru vytvárajú obrazy v jemných pastelových farbách. Roztomilé zvieratká, roztomilý zajačik s balónikom, modrý slon, ružový medvedík alebo myška.

Doplnky do detskej izby – obrazy pre chlapca a dievča

S pribúdajúcim vekom sa začínajú objavovať detské záľuby a fascinácie, aj keď sú niekedy len krátkodobé. Napriek tomu sa oplatí umožniť dieťaťu vybrať si obrazy, i keď zmeny môžu byť pomerne časté.

 
 
 

 

Malí chlapci milujú autá! Obraz s hasičským autom, bagrom, žeriavom alebo vlakom určite poteší malých neposedníkov. Dinosaury sú jedným z najčastejšie volených motívov do chlapčenskej izby. Postavy z obľúbených rozprávok a superhrdinovia budú tiež skvelými dekoráciami na stenu.

Dievčatá si zamilujú obrázky so zvieratkami a malá zoo na stene poteší mnohé z nich. Čarovný obrázok s jednorožcom, vílou alebo princeznou krásne zvýrazní rozprávkovú výzdobu dievčenskej izby.

Obrazy pre deti môžu mať aj výchovnú funkciu. Deti si veľmi rýchlo zapamätajú nové informácie, takže abeceda, čísla alebo obraz mapy sveta na stene nad posteľou fantasticky splní vzdelávaciu úlohu.

Obrazy do izby pre mládež

Pri zariaďovaní izby mladšieho dieťaťa máme väčší vplyv na to, čo v nej bude, ale pri starších deťoch to bude iné. Izba teenagera je jeho azylom, miestom, kde bude rozvíjať svoje vášne a záujmy. Obrazy v izbe dospievajúceho dieťaťa mu umožnia vytvoriť miestnosť s charakterom.

 
 
 

Kreativita mladých ľudí nepozná hranice. Umelecké duše môžu vyskúšať abstraktné obrazy alebo reprodukcie slávnych maliarov. Športový fanúšik si vyberie obraz s motívom svojho obľúbeného športu. Dospievajúci milovník hôr si na stenu vystaví horskú krajinu a milovník jazdenia na koni – obraz zobrazujúci koňa. Zábavné obrazy pre ľudí so zmyslom pre humor pomôžu navodiť uvoľnenú atmosféru.

Detská izba – stavte na kreativitu!

Pomôžte svojmu dieťaťu zariadiť jeho priestor a nechajte sa uniesť fantáziou! Vnímajme, čo chce dieťa týmto obrazom vyjadriť, doprajte mu trochu kreativity a potom bude izba pre dieťa miestom, kde sa bude cítiť šťastne a bezpečne.

späť
Čítajte tiež:

Fototapety príroda – pocíťte silu prírody vo svojom domove

Fototapeta s motívom prírody je skvelý spôsob, ako priniesť krásu prírody do vášho domova. Môže sa stať ústredným bodom priestoru alebo zdôraznením, ktoré dokonale doplní výzdobu celého interiéru. Použitie fototapiet s prírodou v usporiadaní interiéru pomôže vniesť do priestoru pocit rovnováhy a poriadku.

čítajte viac

Domáca kancelária – inšpirácia pre módny interiér

Pri navrhovaní dokonalej domácej kancelárie je potrebné zvážiť niekoľko faktorov. Napríklad výber správneho osvetlenia alebo pohodlného a ergonomického nábytku – samozrejme, vrátane stola, na ktorý sa zmestí notebook a všetky ostatné pracovné pomôcky. Dôležité je takisto zabezpečiť dostatok miesta pre všetko ďalšie prísluše

čítajte viac

Samolepiace nábytkové polepy – 5 nápadov na ich použitie

Je možné modernizovať starý nábytok rýchlo a ľahko? Samozrejme! Pomôžu s tým samolepiace nábytkové polepy, ktoré môžete umiestniť na všetko, od stolov a stoličiek, až po police a skrine. Je to skvelý spôsob, ako si prispôsobiť interiér podľa vlastného vkusu. Pozrite sa na niektoré z našich nápadov, kam ich môžete umiestniť.

čítajte viac

Paul Cézanne – umelecké diela

Francúzsky maliar Paul Cézanne chcel zobrazovať svet a ovplyvňovať ľudské dojmy novým spôsobom, a preto porušil mnohé umelecké tradície. Zmeny, ku ktorým došlo v jeho umeleckej kariére a maliarskej technike, mali obrovský vplyv na súčasné umenie. Zoznámte sa s Paulom Cézannom, jeho životom a obrazmi.

čítajte viac