Claude Monet – najslávnejšie obrazy a život zakladateľa impresionizmu
jún, 14 2022   |   Interiéry

Claude Monet – najslávnejšie obrazy a život zakladateľa impresionizmu

Impresionizmus je maliarsky štýl, ktorý vznikol vo Francúzsku na konci 19. storočia. Bol to umelecký smer, ktorý odmietal konvenčné predstavy o perspektíve a kompozícii a viedol k vzniku naturalistickejších obrazov. Impresionizmus sa stal jedným z najdôležitejších období západného umenia od doby renesancie. Claude Monet bol jedným z popredných impresionistov. Práve jeho obraz „Impresia, východ slnka“ sa stal inšpiráciou pre vytvorenie názvu tohto umeleckého smeru.

Claude Monet – život a dielo francúzskeho maliara

Oscar Claude Monet sa narodil 14. novembra 1840 v Paríži. Jeho otec Adolphe pracoval pre dopravnú spoločnosť a jeho matka Louisa sa starala o rodinu. Keď mal 5 rokov, celá rodina sa presťahovala do Le Havru (prístavné mesto v Normandii). Monet od útleho veku rozvíjal svoju lásku k umeniu a kresbe. Hoci sa spočiatku sústredil viac na tvorbu karikatúr a portrétov, po spriatelení sa s Eugenom Boudinom (krajinárom) podľahol fascinácii svetom prírody. Práve vďaka Boudinovi sa maľba v plenéri stala základom Monetovej tvorby.

Monetova túžba rozvinúť svoju vášeň pre maľovanie ho prinútila presťahovať sa. V roku 1859 odišiel do Paríža, aby pokračoval v práci na svojom umení. V Paríži bol študentom Academie Suisse a neskôr tiež študoval u Charlesa Gleyreho. Počas svojho pobytu v Paríži sa spriatelil s mnohými vynikajúcimi umelcami. Rád maľoval v spoločnosti Renoira, Sisleyho a Frederica Bazilleho.

Doma trávil čas s Camille Doncieuxovou, s ktorou sa v roku 1870 oženil. Mali dvoch synov, Jeana a Michaela. Tento pár zažil mnoho ťažkostí, hlavne kvôli finančným problémom. V skorších rokoch sa impresionistické umenie netešilo veľkej popularite. V jednej chvíli bol Monet celou situáciou tak deprimovaný, že sa pokúsil spáchať samovraždu. Svetlom na konci tunela bol patronát Louisa-Joachima Guadiberta a neskôr, po presťahovaní do Anglicka, pomoc Paula Durand-Ruela, ktorý sa stal Monetovým prvým obchodníkom s umením.

Claude Monet – najslávnejšie obrazy

Monet sa po niekoľkých rokoch vrátil do Francúzska, aby sa usadil v meste Argenteuila, západne od Paríža. Po smrti svojej manželky nadviazal vzťah s Alicou Hoschede, ktorá bola manželkou Ernesta Hoschedeho. Po Ernestovej smrti sa v roku 1892 zobrali. Nakoniec sa presťahovali do Giverny, posledného domova tohto umelca. Vytvoril tu množstvo známych diel zobrazujúcich krásne záhrady a lekná.

Monet venoval svoje posledné roky života rodine a práci na projekte pre múzeum Orangerie des Tuileries. Napriek svojmu veku a progresívnemu šedému zákalu vytvoril diela, ktoré možno na tomto mieste obdivovať dodnes. Monet zomrel 5. decembra 1926 vo svojom dome v Giverny.

Obrazy Clauda Moneta, ktoré každý miluje

Claude Monet vo svojich obrazoch fantasticky pracuje so svetlom. Bol fascinovaný jeho odtieňmi v rôznych časoch dňa, aj keď vo svojich dielach rozhodne uprednostňoval svetlejšie farby. Svet okolo seba sa snažil zachytiť výraznými farbami a krátkymi ťahmi štetca. Tvoril hlavne vonku, maľoval vidiecke lúky, záhrady a jazerá. Rád sa tiež pozeral na ľudí a na svojich plátnach zaznamenával ich každodenný život.

Claude Monet – najslávnejšie obrazy

Jedným z najznámejších Monetových diel je „Impresia, východ slnka (1873), ktoré zobrazuje prístav Le Havre v rannej hmle. Kritici tento názov diela použili na označovanie novej skupiny umelcov za „impresionistov“, čím chceli urážlivo povedať, že diela tohto hnutia sa podobajú skôr skicám, než obrazom. Pojem sa však ujal natrvalo, pretože dokonale vystihoval techniku vzniku týchto diel. Monetovo dielo „Impresia, východ slnka“ možno vidieť v nádhernom múzeu Musée Marmottan Monet v Paríži.

Obraz La Grenouillère vznikol v roku 1869. Nádherne zobrazuje krásu letoviska na rieke Seine, ktoré pozostávalo z kúpeľov, požičovne lodí a plávajúcej kaviarne. Monet počas maľovania sústredil svoju pozornosť na hladinu vody, lístie a ľudí. Jeho obraz sa stal impresionistickou snímkou, ktorá odrážala výlety strednej triedy 19. storočia. La Grenouillère môžete obdivovať v Metropolitnom múzeu umenia v New Yorku.

Claude Monet – najslávnejšie obrazy

Monet väčšinu svojho času venoval krajinotvorbe, no z času na čas maľoval aj ľudí, najčastejšie svojich blízkych. Jeden z jeho najslávnejších portrétov je „Žena s dáždnikom“ (1875), na ktorom zvečnil svoju ženu Camille a osemročného syna Jeana. Nešlo však o typický rodinný portrét. Monet sa vyhýbal obrazom v typických portrétnych pózach. Ľudí radšej zvečňoval pri ich každodenných povinnostiach alebo radostiach. Na svojom obraze preto zobrazil svoju rodinu na prechádzke.

Najpôsobivejšími dielami Clauda Moneta sú nepochybne jeho obrazy zobrazujúce lekná. Monetovo dielo zahŕňa takmer 250 rôznych plátien zobrazujúcich tieto krásne kvety. Najviac ho inšpirovali lekná z rybníka v jeho záhrade v Giverny. Dalo by sa povedať, že Monet nimi bol posadnutý. Posledných 30 rokov strávil len ich maľovaním. Každé z jeho diel je jedinečné. Lekná maľoval z rôznych uhlov pohľadu, v rôznom svetle, meniacich sa poveternostných podmienkach a rôznych ročných obdobiach. Jeho najväčším dielom sú panely Lekná, ktoré nájdete v múzeu Musee L'Orangerie v Paríži. Niektoré obrazy sú široké až 6 metrov!

Claude Monet – najslávnejšie obrazy

Reprodukcia obrazov Claude Monet na plátne canvas

Francúzsky maliar Claude Monet bol už ako dieťa veľmi talentovaný, ale v tom čase nič nenasvedčovalo tomu, že sa stane súčasťou umeleckej komunity, ktorá natrvalo zmení svetové maliarstvo. Monetove obrazy môžete vidieť v galériách umenia po celom svete, a vďaka najnovším technológiám ich môžete mať aj u seba doma. Reprodukcie Claude Monet sú jednou z najnavštevovanejších kategórií v našom obchode. Obrazy canvas sú vysoko kvalitné kópie Monetových obrazov, ktoré sa môžu stať súčasťou vašej vlastnej domácej galérie umenia.

späť
Čítajte tiež:

Fototapety príroda – pocíťte silu prírody vo svojom domove

Fototapeta s motívom prírody je skvelý spôsob, ako priniesť krásu prírody do vášho domova. Môže sa stať ústredným bodom priestoru alebo zdôraznením, ktoré dokonale doplní výzdobu celého interiéru. Použitie fototapiet s prírodou v usporiadaní interiéru pomôže vniesť do priestoru pocit rovnováhy a poriadku.

čítajte viac

Domáca kancelária – inšpirácia pre módny interiér

Pri navrhovaní dokonalej domácej kancelárie je potrebné zvážiť niekoľko faktorov. Napríklad výber správneho osvetlenia alebo pohodlného a ergonomického nábytku – samozrejme, vrátane stola, na ktorý sa zmestí notebook a všetky ostatné pracovné pomôcky. Dôležité je takisto zabezpečiť dostatok miesta pre všetko ďalšie prísluše

čítajte viac

Samolepiace nábytkové polepy – 5 nápadov na ich použitie

Je možné modernizovať starý nábytok rýchlo a ľahko? Samozrejme! Pomôžu s tým samolepiace nábytkové polepy, ktoré môžete umiestniť na všetko, od stolov a stoličiek, až po police a skrine. Je to skvelý spôsob, ako si prispôsobiť interiér podľa vlastného vkusu. Pozrite sa na niektoré z našich nápadov, kam ich môžete umiestniť.

čítajte viac

Paul Cézanne – umelecké diela

Francúzsky maliar Paul Cézanne chcel zobrazovať svet a ovplyvňovať ľudské dojmy novým spôsobom, a preto porušil mnohé umelecké tradície. Zmeny, ku ktorým došlo v jeho umeleckej kariére a maliarskej technike, mali obrovský vplyv na súčasné umenie. Zoznámte sa s Paulom Cézannom, jeho životom a obrazmi.

čítajte viac