AKO NALEPÍM FOTOTAPETU?
jún, 18 2020   |   Tipy Deco

AKO NALEPÍM FOTOTAPETU?

AKÉ LEPIDLO ZVOLIŤ NA FOTOTAPETU?

Táto otázka neustále trápi tých, ktorí sa rozhodli zmeniť svoj interiér v tradičnom štýle. Ak použijete dobré lepidlo, tapeta sa prilepí na stenu a zostane tam dlho. Nerozpadne sa ani nespadne. Ako si vybrať lepidlo pre konkrétny materiál? Ak lepíte vinylové tapety, mali by ste skontrolovať ich hrúbku. Čím je materiál hrubší a ťažší, tým menej vody bude treba na prípravu lepidla, aby unieslo hmotnosť tapety a presne ju prilepilo na stenu. Tradičné (papierové) tapety nevyžadujú špeciálne lepidlo. V tomto prípade bude fungovať najjednoduchšie lepidlo na tapety a jeho konzistencia by mala byť riedka. Latexové tapety sú trvanlivejšie a odolnejšie voči mechanickému poškodeniu ako tradičné tapety. Ich lepenie sa však ničím neodlišuje. V oboch prípadoch by malo byť lepidlo pomerne riedke a zmiešané s veľkým množstvom vody. Vlies je najnáročnejší materiál. Vďaka prítomnosti syntetickej netkanej textílie sa vliesové tapety lepia úplne odlišne ako ostatné tapety. Pred každým lepením najprv natrite lepidlom stenu, nie pásy tapiet. Pri lepení vliesových tapiet je dôležité dodržať opačné poradie. Lepidlo použité na natieranie stien by nemalo byť zriedené vodou, inak sa tapeta bude odlepovať. Samolepiace tapety nevyžadujú použitie lepidla na fototapety, čím sa výrazne skracuje čas aplikácie.

AKO NALEPÍM FOTOTAPETU?

KOĽKO STOJÍ LEPENIE FOTOTAPETY?

Je ťažké dať jasnú odpoveď na otázku týkajúcu sa nákladov. Všetko závisí od toho, či to urobíme sami, s pomocou suseda alebo si na to najmeme firmu. Vzhľadom na súčasnú globálnu situáciu a nárast cien stavebných materiálov miniete na lepidlo, štetec a valček, rezačku na tapety a vodováhu 400 až 800 korún. Ak sa na to necítite a požiadate o pomoc priateľov alebo suseda, fľaša dobrého alkoholu ako poďakovanie bude určite stačiť. Ak si však najmete firmu, náklady sa stanovia individuálne v závislosti od veľkosti miestnosti. Oplatí sa ušetriť na materiáloch? Samozrejme, môžete si kúpiť lacnejší štetec alebo valček, ale oplatí sa zaobstarať si osvedčené lepidlo na fototapety.
Najprv treba stenu riadne pripraviť. Opraviť diery a nerovnosti, prípadne naniesť omietku. V prípade samolepiacich tapiet nezabudnite, že základná farba nesmie obsahovať latex alebo akryl, pretože na takomto povrchu je ťažké udržať odstrániteľné tapety. Môže sa stať, že pred nalepením fototapety bude treba stenu ošetriť základným náterom. Ak sa na tapetovanej stene nachádzajú predchádzajúce vrstvy tapiet, je potrebné ich dôkladne odstrániť. Bezprostredne pred lepením by ste mali stenu očistiť maliarskym štetcom a vodou s glycerínovým mydlom. Môžete si tiež kúpiť špeciálne husté mydlo na čistenie stien. Lepenie samolepiacich fototapiet zaručuje ich trvanlivosť len vtedy, ak sú nalepené na obnovenú stenu (čas, ktorý musí uplynúť medzi maľovaním steny a nalepením tapety, je 3 – 4 týždne).

AKO NALEPÍM FOTOTAPETU?

LEPENIE LATEXOVÝCH TAPIET

Latexové (tradičné) fototapety natrite vrstvou zriedeného lepidla a priložte na stenu. Fototapety začnite lepiť od rohov a nechajte niekoľkocentimetrovú medzeru. Pri lepení latexových fototapiet nezabudnite tapetu pritlačiť k stene a valčekom vykonávajte zvislé pohyby nahor a nadol od stredu k okrajom. Ak sa na okrajoch objaví prebytočné lepidlo, stačí ho utrieť čistou handričkou. Prebytočnú tapetu odrežte pomocou rezačky na tapety. Bude sa vám hodiť aj pri vyrezávaní otvorov pre kontakty a vypínače svetiel. Po nanesení lepidla pre latexové fototapety počkajte niekoľko minút (viac ako 10 minút), kým lepidlo nezhustne a nestuhne. Až potom môžete pristúpiť k samotnému lepeniu.

PROCES LEPENIA VLIESOVEJ FOTOTAPETY

V prípade vliesových fototapiet si musíte uvedomiť, že vliesovým lepidlom natierame stenu, nie tapetu. Vrstva lepidla, ktorú nanášame na stenu, by mala byť hustá. Osobitnú pozornosť treba venovať absencii suchých miest, pretože tu sa tvoria vzduchové bubliny, ktoré nakoniec fototapetu poškodia a spôsobia jej odpadnutie. Vrstva lepidla by tiež nemala byť príliš hrubá, inak fototapeta nebude držať. Prebytočnú vrstvu lepidla odstráňte vlhkou handričkou.

AKO NALEPÍM FOTOTAPETU?

ĽAHKÉ NALEPENIE SAMOLEPIACEJ FOTOTAPETY

Odnímateľné nástenné dekorácie sú veľmi obľúbené vďaka svojej nekomplikovanej inštalácii a jednoduchej a rýchlej demontáži, o ktorej sa dočítate v článku Ako strhnúť fototapetu? Lepenie samolepiacej fototapety trvá od 30 do 60 minút, v závislosti od plochy. Nevyžaduje sa použitie nástrojov, ako je lepidlo, štetec alebo valček. Užitočná však môže byť vodováha na vyhladenie nerovností vzniknutých počas lepenia. Správne pripravenú stenu utrite vlhkou handričkou a začnite lepiť fototapetu. Ak ju nalepíme krivo, môžeme ju odlepiť a nalepiť späť bez obáv, že sa vrstva farby odlúpne (ak ju odlepíme s kúskami zaschnutej farby, bude to znamenať, že stena nebola pred lepením obnovená). Materiál MagicStick je odolný voči zašpineniu a roztrhaniu a vďaka najkvalitnejšej tlači budú svetlé a živé farby potešením pre vaše oči po celé roky.

späť
Čítajte tiež:

Glamour spálňa - vytvorenie luxusného priestoru

Vitajte v spálni v glam štýle, ktorá je útočiskom navrhnutým tak, aby vám poskytla úplné pohodlie a zároveň prezentovala váš vycibrený vkus. Vytvorenie glamour spálne nie je len o tom, že ju naplníte špičkovými dekoráciami, ale aj o vytvorení atmosféry, v ktorej sa budete cítiť ako v osobnom päťhviezdičkovom apartmáne.

čítajte viac

Fototapety príroda – pocíťte silu prírody vo svojom domove

Fototapeta s motívom prírody je skvelý spôsob, ako priniesť krásu prírody do vášho domova. Môže sa stať ústredným bodom priestoru alebo zdôraznením, ktoré dokonale doplní výzdobu celého interiéru. Použitie fototapiet s prírodou v usporiadaní interiéru pomôže vniesť do priestoru pocit rovnováhy a poriadku.

čítajte viac

Domáca kancelária – inšpirácia pre módny interiér

Pri navrhovaní dokonalej domácej kancelárie je potrebné zvážiť niekoľko faktorov. Napríklad výber správneho osvetlenia alebo pohodlného a ergonomického nábytku – samozrejme, vrátane stola, na ktorý sa zmestí notebook a všetky ostatné pracovné pomôcky. Dôležité je takisto zabezpečiť dostatok miesta pre všetko ďalšie prísluše

čítajte viac

Samolepiace nábytkové polepy – 5 nápadov na ich použitie

Je možné modernizovať starý nábytok rýchlo a ľahko? Samozrejme! Pomôžu s tým samolepiace nábytkové polepy, ktoré môžete umiestniť na všetko, od stolov a stoličiek, až po police a skrine. Je to skvelý spôsob, ako si prispôsobiť interiér podľa vlastného vkusu. Pozrite sa na niektoré z našich nápadov, kam ich môžete umiestniť.

čítajte viac